30 - 31 OKTOBER
1 NOVEMBER 2021
FLANDERS EXPO GENT

PROGRAMMA - Zaterdag - Demopiste hal 5

Dressuur : Bates zadels & BR materiaal voorgesteld door Gaëtan Bocklandt


Waar voor velen van ons het rijden van Grand Prix dressuur al een bijna onmogelijke opgave is, doet dressuurruiter Gaëtan Bocklandt er een schepje boven op. Hij rijdt de Grand Prix oefeningen met een Neckrope. Inspirerend? Absoluut.

 “De wil om harmonisch te kunnen paardrijden is voor mij steeds het belangrijkste streefdoel geweest. Steeds heb ik getracht te zoeken naar de meest paardvriendelijke weg. Tijdens deze zoektocht heb ik ook ondervonden dat ik enorm veel voldoening haal uit het trainen, begeleiden en coachen van ruiters. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken en begeleid momenteel dagelijks leerlingen op allerhande niveaus en disciplines. Ik tracht hen op een correcte paardvriendelijke manier te helpen om een leuk resultaat te krijgen, die voor zowel paard als ruiter resulteert in harmonie.

    “Eens je hen vroeg de handrem af te zetten, werden ze onzeker”

Onzeker

Het waren dus Gaëtan’s leerlingen die hem inspireerden. “Het bitloos rijden is zeker gegroeid uit de ondervinding dat vele leerlingen die kwamen trainen, het bit zagen als een noodzakelijk iets en niet als een hulpmiddel. Eens je hen vroeg de handrem/noodrem af te zetten, werden ze onzeker. Ik heb geleerd dat het helpt om de zaken niet alleen auditief uit te leggen, maar ook visueel. Zelf tracht ik ook steeds bij te leren door goed om me heen te kijken op wedstrijden, andere stallen, andere ruiters,… zelfs al ligt onze werkwijze ver uit elkaar. Het is belangrijk open te staan voor de theorieën van anderen, zonder te veroordelen en dat in te passen in je eigen visie. Mijn doel is te tonen dat we met minder meer kunnen bekomen en dat er geen druk en zwaar materiaal nodig is om ons doel in de klassieke dressuursport, en ook in de andere takken van de paardensport, te bereiken. Het gebruik van de neckrope toont dit behoorlijk zwart op wit. Het voelde voor mij aan als een roeping om dit ene item aan de wereld te gaan tonen en mensen aan het denken te brengen”


(Tekstbron: Cap magazine)


Top